andrea 2e, richard 3e en nico 50e

Het damseizoen mag voor de meeste mensen voorbij zijn, de topdammers zitten midden in de periode van de grote toernooien. Zo kwamen de afgelopen week drie leden van de kleine Enkhuizer Damclub in actie. En hoe! In het Overijsselse Westerhaar eindigde Richard Bos als derde in het Nederlands kampioenschap voor junioren en in Rijnsburg werd Andrea Gutter tweede in hetzelfde toernooi voor de meisjes.

Richard Bos speelde dit jaar voor het eerst mee in het kampioenschap van Nederland voor junioren. Vorig jaar mocht hij zich nog één van de sterkste aspiranten van de wereld noemen, maar bij de laatste jeugdcategorie zou het wel eens heel wat moeilijker kunnen worden. In de eerste ronde begon hij goed met een evenwichtige remise tegen Roel Boomstra (Emmen), die een paar weken geleden nog de wereldtitel aspiranten wist te veroveren. In de tweede ronde versloeg hij zijn oude rivaal Casper Remeijer (Haarlem) en dat betekende dat Richard in goede vorm was en kans zou maken op een topklassering. Er volgden twee sterke remises, maar toen stond de partij tegen Frerik Andriessen (Rijnsburg) op het programma, grote kandidaat voor de titel, die hem al twee keer eerder een nederlaag had toegebracht. Op de een of andere manier lukt het niet tegen deze tegenstander, want ook nu werd Richard met een nederlaag naar huis gestuurd. Er volgden nog vier remises, maar door winst in de laatste twee partijen, eindigde de Enkhuizer toch op een gedeelde tweede plaats, vier punten achter kampioen Boomstra. Door een beter resultaat in de remisepartijen werd Zainal Palmans (Hoogeveen) uiteindelijk tot tweede uitgeroepen. Na een barragepartij werd Richard 3de en Thijs Gerritsen (Lent, Gld) 4de.

Het niveau bij de dames mag dan iets lager liggen dan bij hun mannelijke leeftijdsgenoten, tegen de sterkste meisjes is de gemiddelde clubdammer kansloos. Dat Andrea Gutter dit jaar bij de Enkhuizer Damclub tweede werd achter Richard Bos, maar vóór de routiniers Hans van der Veen en Nico Leemberg, zegt al genoeg. Het hele toernooi speelde ze veel aanvallender dan de tegenstanders van haar gewend zijn. Dat had in de openingsronde tegen de sterke Mei-Jhi Wu (Groningen) al bijna resultaat. De strijd ging volkomen gelijk op, maar in een 5 om 5 stand bleek Andrea door een dreigend zetje plotseling geen verdediging meer te hebben en moest ze opgeven. In de volgende partijen herstelde ze zich goed en hoefde nog maar éénmaal remise toe te staan, zodat een puntendeling in de slotronde voldoende zou zijn voor een tweede plaats. Het was toen echter vooral haar tegenstandster. Judith van Beek uit Zwolle die tevreden met remise leek te zijn om zo haar derde plaats veilig te stellen. Een prachtig resultaat voor Andrea in haar laatste jaar bij de meisjes.

Gelijk met de juniorenkampioenschappen, werd in Den Haag het Open NK gespeeld, met meer dan 100 deelnemers. Nico Leemberg startte als 45ste en eindigde uiteindelijk als 50ste, m.a.w. op de plek die hem toekwam. Hij ging vooral voor een goed resultaat in de leeftijdsgroep 55+. In dit soort toernooien is de loting nog wel eens doorslaggevend voor het resultaat. Nico begon met winst tegen een jeugdige Belgische tegenstander, maar moest het daardoor meteen opnemen tegen sterkeren, waardoor hij na 5 ronden weer precies op zijn gemiddelde stond. Frappant was dat hij in zijn partij tegen Paul Sier (Volendam) op dezelfde manier het onderspit moest delven als Andrea tegen Mei-Jhi. Uiteindelijk moest Nico berusten in een gedeelde zesde plaats, maar gezien het niveau van de tegenstanders mocht hij daar best tevreden mee zijn.
(Hans van der Veen)