2003-06-07 Zeer geslaagd Nederlands Kampioenschap dammen voor Welpen

 

verslag

door Peter Koopen

Op 7 juni is in Enkhuizen het door de Enkhuizer Damclub georganiseerde Nederlands kampioenschap dammen voor welpen gehouden. Welpen zijn kinderen geboren in 1993 of later. Er waren 26 deelnemers en er werden negen ronden gespeeld volgens het Zwitsers systeem. Het Zwitsers systeem houdt in dat na iedere ronde het programma voor de volgende ronde wordt vastgesteld naar aanleiding van de tussenstand.

De Enkhuizenaren
Er deden drie kinderen uit Enkhuizen mee namelijk Machteld Jansen Verplanke haar tweelingbroer Ben en Koen Koopen.

benBen

Vooraf werd Ben door de "kenners" ingeschat als kandidaat voor een plaats in de top. Ben ging heel goed van start en wist zijn 1e twee partijen gemakkelijk te winnen o.a. door de kampioen van Friesland te verslaan.
In de 3e ronde moest Ben tegen de topfavoriet Rik Verboon uit Noordeloos. In een partij op zeer hoog damnivo verloor Ben helaas.
Gelukkig herstelde Ben zich goed in de volgende twee ronden door weer te winnen o.a. door een overwinning op de kampioene van Noord-Brabant. Hierdoor was Ben met nog vier ronden te spelen opgeklommen naar een gedeelde 3e plaats met slechts 1 punt achterstand op de koplopers.
Helaas verloor Ben de volgende twee partijen, waardoor zijn kansen op de titel en deelname aan het EK in Minsk (Wit-Rusland) verkeken waren. Door winst in de achtste ronde was er nog een kleine kans op de 3e plek maar dan moest hij in de laatste ronde winnen. In een bloedstollende partij moest Ben in remise berusten waardoor hij op een zeer verdienstelijke 5e plaats eindigde.

machteld   koen
Machteld   Koen

Zowel Machteld als Koen eindigden in de onderste regionen maar beiden wisten punten te halen en speelden een paar prima partijen. Machteld (die vorige week op het NK meisjes nog 6e werd) wist drie partijen te winnen en speelde er een remise en kan tevreden terugkijken op dit toernooi. Koen speelde een paar goede partijen waarvan hij er enkele nipt verloor en wist een keer remise te spelen en een keer te winnen.

Per ronde
Na twee ronden was het Hollands glorie. Ben Jansen Verplanke en Rosa Vermeulen uit Noord-Holland en Vicky Andriessen uit Zuid-Holland gaan zonder puntverlies op kop. Een winnaar uit Enkhuizen of een meisje als winnaar zou heel erg leuk zijn.
In de 3e ronde verliest de Enkhuizer favoriet echter. Rosa neemt revanche op Vicky van wie ze vorige week op het NK meisjes nog verloor en komt alleen op kop. Als Rosa goed haar tijd gebruikt is ze een topper maar dit vergeet ze soms wel eens. Maar daarin is ze niet de enige welp. Er zijn deze dag toch weer heel veel partijen binnen het kwartier klaar terwijl iedere speler 20 minuten bedenktijd heeft. Toch is het procent partijen waar wel lang wordt nagedacht al weer veel hoger dan vorige week op het NK meisjes voor welpen. Maar het enthousiasme (en dus ook o.a. de snelheid) waarmee gespeeld is toch ook weer de charme van het dammen voor welpen, zoals Jeanine van der Horst aangaf in haar voorwoord van het programmaboekje.

Terug naar de 4e ronde. Rosa verliest van Amory Darmohoetomo (een van de vier deelnemers die volgend jaar ook nog welp is; dus dat belooft wat voor volgend jaar). Berry Hofmans (de kampioen van Noord-Holland en voor mij persoonlijk een van de favorieten) verliest voor de 2e keer en zakt naar een 17e plaats. De Hollandse glorie (Rosa, Ben en Vicky) staan nu met een punt achterstand gedeeld 4e. Machteld Jansen Verplanke boekt haar 1e winst en alle drie Enkhuizers zitten nu in de punten.

Een tegenvallende ronde voor de dames alleen Machteld wint de andere dames verliezen. Rik Verboon wint van medekoploper Roel Boomstra en Amory verslaat Vicky. Rik en Amory zijn nu de koplopers.

De koplopers Rik en Amory spelen in de 6e ronde tegen elkaar en Rik wint en komt alleen op kop. De naaste achtervolgers zijn zo "vriendelijk" punten te verspelen waardoor Rik meteen twee punten los staat. Aan de andere kant van de ranglijst haalt Sander de Geus zijn eerste punten binnen zodat iedereen in de punten zit. Verliezen hoort ook bij sport maar als je alles verliest is het moeilijk om de moed erin te houden. Gelukkig gebeurt dat vandaag niet.

Rik blijft winnen en de naaste achtervolgers Roel Boomstra en Wouter Sipma spelen tegen elkaar gelijk en Amory verliest. Rik staat die punten voor met nog twee ronden te gaan. Spannender is de strijd om de andere ereplaatsen. Roel, Wouter, Tobias en Vicky staan op tien punten en Amory en Berry (toch nog !) staan op negen. Rik wint in een mooie partij van Vicky en is kampioen. En terecht acht keer winst (ook in de laatste ronde wint hij) en een keer remise en 3 punten voorsprong op nummer twee bewijzen duidelijk wie de sterkste is. Roel en Wouter winnen beiden en staan nu twee punten voor op vijf achtervolgers.

winnaarsRoel, Rik en Wouter

Wouter wint in de laatste ronde van een van de achtervolgers (Koos van Amerongen) en wordt 2e omdat Roel remise speelt tegen Ben Jansen Verplanke die daardoor als 5e eindigt.

Tot slot de dames: Vicky wordt 8e, Rosa 14e, Lisette Verduijn 18e en Machteld 21e.

groepDe hele groep -1 (wie was al naar huis?)

Een mooie damdag waarin de temperaturen en spanning hoog opliepen.