2006-03-01 Westfries weekblad

Jubileumactiviteiten van start op vrijdag 3 maart

Dammen bij Enkhuizer Damclub in honderd jaar van
herenbezigheid tot sport voor iedereen

ENKHUIZEN - "Waarschijnlijk zijn wij de oudste damclub die nog in zijn oorspronkelijke vorm bestaat", aldus Hans van der Veen, voorzitter van de Enkhuizer Damclub. Het honderdjarig jubileum staat voor de deur. "In Edam zit een damclub die zijn honderdjarig bestaan al heeft gevierd, maar deze is gefuseerd met Volendam en dus van vorm veranderd." De club in Enkhuizen is zelfstandig gebleven en opgericht nadat een simultaanspeler werd uitgenodigd. "De mensen die daarop afkwamen hebben samen de club opgericht en sinds die tijd is er altijd gespeeld. Zelfs in de oorlogsjaren is men doorgegaan."

In de100 jaar dat EDC bestaat is het dammen bij de club van een herenbezigheid een sport voor iedereen geworden. De exacte jubileumdatum is 3 maart. Deze dag wordt er een bijeenkomst gehouden voor leden, oud-leden en genodigden. "Een mooie dag om een jubileumboek te presenteren, maar dit is nog niet af", vertelt Van der Veen. "We hadden tijdgebrek. Toen hebben we besloten om het boek uit te brengen na het jubileumjaar en het feestelijke 100-ste jaar nog in het boek mee te pakken." En er staat dit jaar volgens de voorzitter genoeg te gebeuren dat een vermelding in het boek waard is.
Materiaal uit de allereerste jaren van de club is schaars. "Ook van alle andere jaren kunnen we voor het boek nog materiaal gebruiken. Ik wil dan ook iedereen die nog iets thuis heeft liggen oproepen om contact met mij op te nemen. Een jubileumboek wil je natuurlijk het liefst zo compleet mogelijk maken." Hoe het gekomen is tot een honderdjarig bestaan? Hans van der Veen heeft daar een duidelijk antwoord op. "De club had het geluk op de kritieke momenten altijd over mensen te beschikken die iets voor de club wilden doen. Op dit moment hebben we bijvoorbeeld Nico Leemberg en Peter Koopen. De club draait grotendeels op deze twee mensen. Zij organiseren van alles en zorgen voor de binding binnen de club."

Enveloppe
Ook in de jubileumactiviteiten hebben Leemberg en Koopen een grote hand gehad. De aftrap van het jubileum is de bijeenkomst op 3 maart. En hoe kan zo'n bijeenkomst beter beginnen dan met een potje dammen. Dat gebeurt van half acht tot ongeveer negen uur en daarna is er een kort officieel gedeelte. In dit gedeelte zal onder andere een eerste-dagenveloppe die speciaal voor het jubileum van EDC is gemaakt aangeboden worden aan de voorzitter van de EDC.
De Stichting Eerste Dag Enveloppe Enkhuizen legt sedert 1984 elke bijzondere gebeurtenis in Enkhuizen vast op een Enkhuizer herdenkingsenveloppe. Een kleine duizend abonnees verzamelen op deze wijze 'de geschiedenis van Enkhuizen'. De met de uitgifte van herdenkingsenveloppen gemaakte winst wordt volledig geschonken aan goede doelen in Enkhuizen (zie ook: www.eerstedagenveloppe.com).
Het ontwerp is van de hand van Peter de Lange uit Enkhuizen. In het ontwerp wordt aandacht besteed aan de oprichtingsstatuten van de eeuwling.

Jubileumtoernooi
De volgende jubileumactiviteit is een groot damtoernooi voor zowel jeugd als senioren op zaterdag 4 maart. Inschrijven hiervoor kan nog door contact op te nemen met Hans van der Veen. Het toernooi begint om 11.00 uur. Op 4 maart wordt er ook gestreden om het provinciaal kampioenschap voor teams van het voortgezet onderwijs.
In het jubileumjaar is Enkhuizen verder de locatie voor een paar aansprekende kampioenschappen. Op 14 en 15 april vindt de halve finale van het Nederlands Kampioenschap voor pupillen in Enkhuizen plaats. Op 1 juli wordt het Nederlands Kampioenschap (finale) voor welpen in Enkhuizen gespeeld. Op dezelfde dag speelt oud-wereldkampioen Ton Sijbrands een simultaan tegen een groep geselecteerde dammers.
Alle evenementen worden gehouden in de Drommedaris. "De Witte Duif was onze thuisbasis. Na de sloop van dit gebouw konden we terecht in basisschool De Hoeksteen. Hier waren we heel blij mee, want de nieuwbouw is voor ons een betere locatie dan het centrum. Toch is de Drommdaris de plaats door de jubileumactiviteiten."
Inlichtingen over de toernooien kunnen worden ingewonnen bij Nico Leemberg, 0228-313778 of nj.leembergQquicknet.nl. Wie informatie heeft voor het jubileumboek zoals oude foto's van de club, adressen van oud-leden en jeugdleden kan zich in verbinding stellen met Hans van der Veen, 0227-593399 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De speciale eerste dag enveloppe is verkrijgbaar door 3 euro over te maken op gironummer 50.49.86-3, t.n.v. Stichting E.D.E.E., o.v.v. 'Damclub'.Deze foto is vermoedelijk gemaakt tijdens een optocht van sportverenigingen. Dit zou volgens de voorzitter van EDC wel eens ter gelegenheid van Enkhuizen 600 jaar stad geweest kunnen zijn, dus 1956, maar er is niemand die dat met zekerheid kan vertellen.(misschien iemand onder de lezers). De man voorop die het bord draagt is Piet Kofman, de achterste man onder het bord, van wie het hoofd niet meer zichtbaar is, is vermoedelijk Jouke Klein. Rechts met pet marcheert Piet Kort mee. Hij was vanaf de oprichting lid. De heer die achter hem loopt is Z.J.PIat, één van de sterkste dammers die de club gehad heeft en actief tussen 1935 en 1975.