Van der Veen op afstand preses van 100-jarig EDC
EDC-voorzitter Hans van der Veen: "Vereniging heeft altijd doorgespeeld. Ook in de oorlogsjaren."
(Foto Peter van Aalst)
VAN ONZE MEDEWERKER PIM SOETERS
H I P P O L Y T U S H O E F - De Enkhuizer Damclub is een van de oudste damverenigingen van Nederland. Op 3 maart viert de club uit die stad haar honderdjarig bestaan in het cultureel centrum de Drommedaris. De trotse voorzitter Hans van der Veen vertelt over het heden en verleden van de vereniging.
"Ik denk dat wij de oudste club zijn die in haar originele staat is gebleven"; begint de 6o-jarige voorzitter. Er zijn verenigingen die eerder dan de onze zijn opgericht. Maar of die zijn nu gefuseerd of hebben wel ergens in het verleden de activiteiten enkele jaren gestaakt. Dat is bij ons nooit gebeurd." Tegenwoordig woont Van der Veen in Hippolytushoef, op ruime afstand van Enkhuizen. Maar in 1966, toen nog als inwoner van Enkhuizen, nam hij de taak van voorzitter op zich. "Met uitzondering van een paar jaar ben ik sindsdien voorzitter van de club. In 1959 ben ik lid geworden."
De kennis van Van der Veen reikt echter veel verder dan vanaf de dag dat hij in verenigingsverband begon met de denksport. Het verhaal van de oprichting staat de preses nog vers in het geheugen. "Er waren aan het begin van de twintigste eeuw twee groepjes in Enkhuizen die aan dammen deden. Georganiseerd maar niet officieel." Een groep dromde altijd samen bij de kapsalon van kapper Korff, de tweede groep bij een van de leden in huis aan het Westeinde." "Op 3 maart 1906 kwam er een dammer van het Verenigd Amsterdams Genootschap naar Enkhuizen om daar een simultaanwedstrijd te spelen. Was in de toenmalige Oranjezaal op de Kaasmarkt. Na die demonstratie is EDC opgericht door de twee groepen van de kapper en het Westeinde."
In het tweede jaar van het bestaan hield de Enkhuizer vereniging al een interne competitie, "Die bestond uit zeventien personen. A1 snel daarna gingen we ook in de bondscompetitie spelen", weet Van der Veen. In de loop der jaren heeft de club veel locaties van binnen gezien. Na de Oranjezaal werden onder meer het Buikenshuis, Du Passage, Pro Rege, de Witte Duif bevolkt. Tegenwoordig huist de club in het gebouw van basisschool De Hoeksteen.
"En in de oorlog speelden we in de broodfabriek in de binnenstad. Dat ging via Thomas Lub, toen voorzitter van de club", vertelt de preses. Lub was in de oorlogsjaren directeur van de broodfabriek en kon ervoor zorgen dat er daar ruimte beschikbaar kwam voor de denksporters. "Er was verder nergens ruimte te krijgen om te dammen. Dus gingen de leden 's avonds met het dambord onder de arm richting de broodfabriek. Achter de ovens werd er gespeeld. Ze hebben toen ook nog competitie gespeeld", vertelt Van der Veen, die ook nog weet hoe Lub bij de damclub betrokken is geraakt.
"Toen hij een jaar of vijftien was bracht hij brood rond voor de bakker. Moest hij ook langs het Westeinde naar het huis waar een van de damgroepjes zat te spelen. Die vroegen op een gegeven moment of hij een spelletje mee wilde doen. En sindsdien zat hij bij de club."
Vrijdag 3 maart gaat de EDC haar rijke verleden vieren. In de Dommedaris wordt een jubileumavond gehouden voor leden, oud-leden en enkele genodigden. Van der Veen: "Het eerste deel van de avond gaan we dammen. Iedereen doet mee. Daarna volgt een kort officieel gedeelte waar ook de eerstedagenvelop zal worden gepresenteerd. Een envelop met documenten die op onze oprichtingsdag in de publiciteit zijn gekomen."
De volgende dag wordt er in hetzelfde pand een toernooi gehouden voor jeugd en senioren en zal het provinciaal kampioensschap voor teams uit het voortgezet onderwijs plaatsvinden. Op 14 en 15 april organiseert EDC ook de halve finale van het NK voor pupillen.
Op de finaledag van het NK op i juli, ook georganiseerd door EDC, komt tevens oud-wereldkampioen Ton Sijbrands langs. Hij zal, in het kader van het jubileum een simultaanwedstrijd spelen tegen enkele geselecteerde dammers.