damtoernooi basisscholen 2009

Datum: woensdag 23 september 2009
Plaats: Basisschool De Hoeksteen, Roerdompplein 9
Aanvang: 13:30u (deelnemers dienen om 13:15u aanwezig te zijn)
Einde: De prijsuitreiking is tussen 16:30u en 17:00u gepland

Wie: Scholieren van groep 7 en 8
Hoe: 6 ronden van elk ongeveer een half uur, volgens het zogenaamde Zwitsers systeem

Inschrijfgeld: 2 euro per persoon. Bij aanvang van het toernooi te betalen.

Regels
Bij het scholentoernooi zijn de normale damregels van kracht.
Dat betekent bijvoorbeeld:
* Als je kunt slaan, is dat verplicht.
* Meerslag gaat altijd voor, damslag niet (behalve als je met een dam meer kunt slaan dan met een schijf natuurlijk).

* Vergeet je tegenstander te slaan, dan mag je hem erop wijzen dat het verplicht is. Je hoeft dat niet te doen. Soms heb je er juist voordeel van dat hij wél slaat.
* Komt een speler helemaal vast te staan, dan heeft hij verloren. (Veel mensen denken dat het dan remise is…)
V *Aanraken = zetten. Dat betekent dat als je een schijf eenmaal hebt aangeraakt met de bedoeling om die te spelen, dan moet je die schijf ook echt verplaatsen.

Mocht er een meningsverschil ontstaan over het verloop van een partij, dan beslist de arbiter hoe het verder moet.

Een winstpartij levert 2 wedstrijdpunten op, een remise 1 en een verlies 0.
De eindstand wordt bepaald door het aantal gehaalde wedstrijdpunten.
Bij het Zwitserse systeem eindigen vaak enkele spelers met evenveel punten. De computer berekent dan een bepaald gemiddelde, waarbij een punt tegen een sterkere tegenstander zwaarder telt dan tegen een lichtere.