Featured

In memoriam Cees Degeling

Degeling

Op 4 april 2022 overleed Cees Degeling, volledig Cornelis Jacobus. Hij was op 2 april 1927 geboren in Hoorn.
De eerste officiële partij die ik tegen hem speelde, was in 1987, de laatste in 2015. Daarna hebben we geen onderlinge meer kunnen spelen door een tekort aan liefhebbers. Maar als we weer eens een thuiswedstrijd voor de bond hebben, kwam Cees vaak nog even kijken. Dat was niet moeilijk voor hem, want hij woonde twee huizen van het speellokaal af.

Ergens rond 1985 moet hij lid zijn geworden: de gegevens van de onderlinge uit die jaren zijn minimaal. In het seizoen 1986-1987 werd hij veertiende van de zeventien deelnemers. Dat zegt iets over zijn kracht, maar niet over zijn enthousiasme. Al snel reisde hij stad en land af om deel te nemen aan damdagen en enthousiast vertelde hij daar dan over op de eerstvolgende clubavond. Vaak sloeg hij ook nog een prijsje aan de haak, dankzij het feit dat hij bij dit soort toernooien altijd tegenstanders trof van ongeveer dezelfde kracht.

Een clubavond overslaan gebeurde bij hem nooit: hij was er altijd en het maakte hem niet uit tegen wie hij speelde. “Ik weet dat ik kansloos ben, maar toch zal ik mijn uiterste best doen!” was zijn veel gebezigde uitdrukking. In Grootebroek ontdekte hij een vroegere dorpsgenoot, Buis, in zijn jonge jaren een behoorlijk sterk dammer. Van tijd tot tijd reed hij naar hem toe om een paar partijtjes te dammen.

Degeling was ook een sociaal mens, meelevend als iemand iets overkomen was. Hij was gewoon een goede damvriend en het was voor hem heel jammer dat de club uiteindelijk moest besluiten om geen wekelijkse avonden meer te houden. Hij was één van de laatsten die elke week present waren.

We wensen zijn familie veel sterkte toe. Hij ruste in vrede.
HvdV